Hoogeveensche Courant
Zuidwolde – Eindelijk een klein lichtpuntje voor Hendrik-Jan Lip en Henriëtte Waaijenberg van restaurant Narline. Dinsdagavond ontving het ondernemersechtpaar het bericht dat hun zaak door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is geselecteerd om, samen met die organisatie en zes tot tien andere horecagelegenheden in het land, te gaan procederen tegen de staat. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt is nog niet bekend.
Horecabedrijf Narline is een van de schrijnende gevallen die buiten de boot vallen als het gaat om de steunmaatregel Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het betreft een groep startende bedrijven die in 2019 is ingeschreven, maar dat jaar nog geen omzet kon laten zien. ,,Nog steeds denk ik: het kan niet waar zijn. Binnen de TVL wordt echter vastgehouden aan het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarna wij bijna negen maanden hebben verbouwd, en niet de datum van de opening van Narline.” Dit gevoel van onrecht maakt Lip en Waaijenberg strijdbaar.
Ondanks dat hun restaurant op Ten Arlo de deuren gesloten moet houden, zijn het momenteel lange dagen voor de twee. En dat heeft niet alleen te maken met de vele Zoommeetingen die zij hebben met diverse Tweede Kamerleden naar aanleiding van de lobby in Den Haag die zij zijn gestart. Waaijenberg legt uit: ,,KHN heeft aangekondigd een rechtszaak tegen de staat aan te spannen. Wij werden vorige week woensdag benaderd of wij in die zaak als voorbeeldbedrijf willen dienen. Binnen een week tijd moesten wij allerlei documenten aanleveren, dat zijn er maar liefst 65 geworden, en onder meer openheid in onze financiën geven.”
Uit de 30 bedrijven die KHN in eerste instantie had geselecteerd, zijn 6 tot 10 uitgekozen die daadwerkelijk als voorbeeld gaan dienen in de rechtszaak, waaronder Narline. Internationaal advocatenkantoor NautaDutilh staat de KHN en de horecabedrijven bij. ,,Onze hoop is dat wij met terugwerkende kracht alsnog van de steunmaatregelen gebruik kunnen maken. Het is natuurlijk afwachten hoe het loopt, maar positief nu is dat er aandacht is voor dit probleem.” Waaijenberg heeft ondertussen ook veelvuldig contact met ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten. ,,Ik besef heel goed dat wanneer ons probleem wordt opgelost ook heel veel andere horecaondernemers geholpen zijn.”
De TVL-regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die volgens Waaijenberg heeft laten weten dat aanpassingen niet mogelijk zijn. ,,De RVO geeft aan geen maatwerk te kunnen leveren omdat zij te druk is. Door maatwerk te leveren zouden andere ondernemers niet geholpen kunnen worden.” De eigenaren van Narline bedachten een oplossing. ,,Wij hebben geopperd: richt bij gemeenten een lokaal loket in dat dit maatwerk kan oppakken. De gemeenten kennen hun ondernemers.” Ze hebben dit voorstel neergelegd bij VVD-Tweede Kamerleden Thierry Aartsen en Judith Tielen. Daarbij gaven zij aan dat het wenselijk zou zijn als proefgemeenten zich voor een dergelijk lokaal loket melden. Waaijenberg laat er geen gras over groeien en heeft inmiddels zelf al drie proefgemeenten gevonden, waaronder gemeente De Wolden. ,,De Wolden staat vierkant achter ons en heeft volmondig ja gezegd.” Toch houdt ook Waaijenberg nog een slag om de arm: ,,Er moet nog heel veel gebeuren om het plan van het lokaal loket daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.”
De onderneemster weigert hoe dan ook op te geven. ,,Als Mark Rutte zegt dat bedrijven door de coronacrisis moeten worden gesleept, dan geldt dat ook voor ons prachtige bedrijf. ”
Nicole Donkervoort