Narline breidt uit met hotel en camperplekken


Op vrijdag 7 maart stonden we in de Meppel Courant, Het dagblad van het Noorden en de Hoogeveensche Courant met een interview met Hendrik-Jan Lip en Henriette Waaijenberg. Zij vertelden over de uitbreidingsplannen van Narline. De plannen komen donderdag 13 maart 2025 in de raadsvergadering van Gemeente De Wolden.
Door: Peter Nefkens
Restaurant Narline in Zuidwolde wordt uitgebreid met een hotel en acht camperplaatsen
Zuidwolde – De eigenaren van restaurant Narline in Zuidwolde hebben grootse plannen: het horecaetablissement aan de Hoogeveenseweg wordt uitgebreid met een hotel met zo’n 26 kamers. Er komt ruimte voor acht camperplaatsen en het bedrijf wordt energieneutraal. „Deze plannen zijn het laatste stuk van onze taart, daarna is het af”, concludeert Henriëtte Waaijenberg.
Zij is met haar partner Hendrik-Jan Lip ruim vijf jaar eigenaar van restaurant Narline, samen lopen ze al langer met deze ideeën in hun hoofd. In 2023 werd de procedure bij de gemeente in gang gezet, er vond al een inloopavond plaats en het ontwerpbestemmingsplan heeft eind 2023 zes maanden ter inzage gelegen. Daar kwamen geen zienswijzen op binnen, deze maand is het woord aan de gemeenteraad.
„We hebben ons restaurant op 10 december 2019 geopend na een verbouwing van een aantal maanden, daarna kwam, corona”, brengt Hendrik-Jan in herinnering. Dat waren moeilijke tijden voor de eigenaren, maar ze bleven immer positief. „In die periode hebben we de grond hierachter gekocht. Grond van de buren komt maar eenmaal te koop, zeggen ze wel eens. We vonden het mooi om naast het restaurant een hotel te beginnen, bovendien lag er al een vergunning voor een hotel op dit perceel”, schetst Hendrik-Jan.
Beschermd dorpsgezicht
„We zijn er al met al best lang mee bezig. Ons restaurant is een rijksmonument, we zitten in beschermd dorpsgezicht en in de grond is van archeologische grote waarde”, legt Henriëtte uit. „De stedenbouwkundige van de gemeente moet van bovenaf naar het plan kijken waar en hoe mag worden gebouwd. Arnoud Olie van B+O Architecten uit Meppel heeft de eerste schetsen gemaakt. Ondertussen kregen we het in ons restaurant ook nog eens een heel stuk drukker.”
Na de laatste lockdown kon Narline pas aan een referentie werken, nu weten ze pas echt goed hoe druk het in hun restaurant kan zijn. „Er trouwen hier zestig tot zeventig stellen per jaar, dan wil je ook graag het hele pakket bieden tot aan overnachten in een bruidssuite aan toe”, glimlacht Hendrik-Jan. Henriëtte knikt. „Bruidsparen vinden het fijn als ook hun familie hier kan overnachten. Daarnaast is er de zakelijke markt; er zijn steeds meer grote bedrijven die hier komen en ook die zoeken naar overnachtingsmogelijkheden.”
Een mooie doelgroep
Het mooie is dat de voorzieningen elkaar alleen maar versterken. Het restaurant gaat ook dienst doen voor de gasten die gebruik maken van de nieuwe verblijfsaccommodaties en dat betekent bijvoorbeeld dat Narline ontbijt gaat aanbieden, iets wat er nu nog niet is. Ook de gasten met een camper kunnen hun ontbijt in Narline nuttigen. „De campergasten zijn een mooie doelgroep, dat zijn mensen die de tijd hebben en hier ook een drankje doen of een hapje eten”, weet Hendrik-Jan. „Die willen wel culinair genieten”, vult Henriëtte aan.
Op dit moment wordt uitgegaan van 26 kamers, maar het kunnen er een paar meer of minder worden. „Je hebt je aan bepaalde bouwvlakken te houden. Het hotel wordt in twee losse gebouwen van twee lagen gerealiseerd, qua hoogte komt het zeker niet boven ons restaurant uit. Het wordt niet pompeus”, meldt Hendrik-Jan. „Wij noemen het Mooi Slapen. De kamers krijgen het karakter dat past bij ons restaurant”, benadrukt Henriëtte.
Een eigen accu
Op energievlak staat er ook het nodige te gebeuren aan de Hoogeveenseweg 17. Henriëtte heeft zich er helemaal in verdiept en weet nu dingen die voor haar eerst abracadabra waren. „We worden energieneutraal, krijgen vierhonderd zonnepanelen en een eigen accu. De keuken is al van het gas af, nu zetten we weer wat stappen vooruit. We zijn straks grotendeels circulair. De accu komt van Drenergie en past binnen onze energietransitie. We zijn grootverbruiker en mogen geen elektriciteit terugleveren aan het net. Die zonnepanelen hebben we hard nodig, want er gaan hier heel wat Kilowatt-uren (kWh) doorheen. We hadden vijf jaar geleden al een trafohuisje laten plaatsen dat geschikt voor is voor de bouw van het hotel”, vertelt ze.
De keuken heeft een elektriciteitspiek tussen zes en tien uur ’s avonds, dat kan de accu prima opvangen. „En onze laadpalen worden er op aangesloten. We hebben er nu vijf, krijgen er twee bij en als het hotel af is nog een paar”, weet Hendrik-Jan.
Een geweldig team
Hoe het tijdspad er precies uitziet, blijft nog even de vraag. Haast hebben de Hoogeveense eigenaren niet. „We gaan na deze maand uitzoeken met wie we de bouw gaan doen, maar eerst moeten we de definitieve vergunning hebben. De gemeente en de provincie zijn hartstikke positief, voor ons gaat het nu echt beginnen”, zegt Henriëtte. Ze gaan de hele bouw nauwgezet volgen en Hendrik-Jan schroomt niet om te helpen waar dat kan. „Dat heb ik bij de verbouwing ook gedaan, daar stond ik de boel aan het eind van de dag ook aan te vegen”, lacht hij. „Maar dit is wel even wat anders dan verbouwen of een huis bouwen.” Het restaurant kan uiteraard gewoon door blijven draaien tijdens de bouwwerkzaamheden. „We hebben een geweldig team van bijna vijftig medewerkers weet Hendrik-Jan.
De gemeenteraad spreekt donderdag 13 maart opiniërend over de plannen. Twee weken later moet dan een besluit worden genomen over de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied en het beeldkwaliteitsplan.